torstai 7. marraskuuta 2013

Käveleskelyä, hahmoja ja aivoriihi

Toisella Draamakasvatuksen demolla aloitimme "lämmittelyharjoituksilla". Kävelimme reippaasti ympäri Ainosalin lavaa, ensin miten halusimme, sitten tiukasti ja suoraviivaisesti. Tutustuimme myös ympäristöömme perinpohjaisesti tutkimalla sen eri materiaaleja käyttämällä kaikkia aisteja. Aloimme vähitellen ottaa kontaktia ryhmäläisiimme katseella, ja sitten jo tervehtimällä ja kertomalla toisillemme kohteliaisuuksia. Harjoitusten aikana huomasi kuinka aamujumitus kaikkosi ja unihiekat ropisivat vähitellen silmistä. Ja kukapa ei piristyisi kuullessaan positiivisia kommentteja itsestään heti aamutuimaan.

Seuraavaksi pääsimme esittelemään niin itsemme, kuin myös tuomamme hahmot. Astuimme yksi kerrallaan koko ryhmän eteen, ja aloitimme: "Huomenta, minun nimeni on Oma nimi ja minä pidän.."- sitten esitimme pantomiimina mitä tykkäämme tehdä. Tämän jälkeen otimme esiin hahmomme, joka sitten "esitteli itsensä" ja myös kertoi mitä tykkää tehdä, tai jos mahdollista, esitti sen myös pantomiimina. Vaikka oma ryhmä olikin melkein kaikille hyvin tuttu, tämä osottautui yllättävän jännittäväksi tehtäväksi. On vaikeaa heittäytyä, antaa mennä ja laittaa itsensä naurunalaiseksi kaikkien edessä. Teki hyvää keskustella tehtävästä jälkeenpäin ja jakaa kokemuksia. Teimme yhdessä huomion, että kaikki vähän kiirehtivät, etenkin pantomiimissa. Tähän on hyvä kiinnittää myöhemmin huomiota: esiintyessä ei ole kiire mihinkään.

Pääsimme myös kokeilemaan lyhyttä, nopeasti suunniteltua pikku teatteriesitystä hahmoillamme. Huomasimme että nukettaminen on oikeastaan meillä kaikilla vielä lastenkengissä. Tällaiset käytännönharjoitukset ja pienet esiintymiset ovat parasta valmistautumista tuleviin nukketeatteriesityksiimme!
Heittelimme Tehotyttöjen kanssa ideoita omasta nukketeatteriesityksestämme:
- Esityksemme tehdään käsinukeilla
- Teemme sen jonkun esimerkiksi sadun pohjalta
- Satu muokataan omannäköiseksemme (esim. voidaan lisätä/vähentää hahmoja ja kohtauksia)
- Innostuimme erityisesti musikaali-ideasta!
- Jokainen etsii satuja/musikaaleja/ideoita, jotka kiinnostavat ja esittelee ryhmälle ensi viikolla :)

-Heta

3 kommenttia:

  1. Lämmittely harjoitukset tuovat varmuutta esiintymiseen. Nauraminen, hauskan pito ja mokailu, kuuluvat kaikki esiintymiseen! Myös jännittäminen, stressi ja hermostuneisuus ovat itselleni normaaleita esiintymistilanteessa. Kuitenkin, alkulämmittelyjen ansiosta pantomiini esiintyminen sujui jo paremmin. Ei ollut niin jännittävää, mutta toki Hetan kertoma heittäytyminen puuttui. Uskon, että mitä enemmän esiintyy, sen luontevammaksi se käy. Oli myös outoa heittäytyä rooliin, jossa esiteltiin tämä oma hahmo. Uskon kuitenkin, että kun joku uskaltaisi heittäytyä, niin muutkin sitten uskaltaisivat, ainakin sitten jossain välissä.
    -Jenny

    VastaaPoista
  2. Komppaan edellä mainittuja asioita!

    Harjoituksessa, jossa piti esitellä oma taito, sekä nuken taito, oli mielestäni hyvä. Kyseisessä harjoituksessa sai palautetta, sai kertoa omasta kokemuksestaan ja kuuli muiden kokemuksesta. Harjoituksessa itsekin huomasi sen, että lavalta oli kiire lähteä pois. Lavalla ollessa itselle tulee helposti sellainen olo, että yleisö miettii "hohhoijaa, lähtispä tuo jo tosta pois".

    Nii ja siis kaikki muut ryhmäläiset innostuivat musikaali-ideasta, paitsi minä. En kyllä keksiny parempaakaan ideaa. Musikaali on todella hyvä, kun sen osaa ja musikaalia on mukava katsoa. Itsellä ei vain ole minkäänlaista sävelkorvaa, että pysyisin nuotissa. Siitä tuli opettajaltakin palautetta: "ei oikein mennyt nuotilleen". Se on kerta toisensa jälkeen mukava kuulla.

    VastaaPoista
  3. Olen samaa mieltä tyttöjen kanssa! Aluksi minua jännitti, että meidän kaikkien tulee pitää jonkinlainen alkulämmittely. Nyt kun oma lämmittelymme on jo ohi niin se ei tuntunut yhtään pahalta vaan hauskalta! Alussa kaikilla on hieman hankalaa heittäytyä mukaan ja eläytyä tai pistää itsensä likoon, mutta pikku hiljaa lämmittelyn myötä ilmapiirikin vapautuu. Ainakin sille minusta tuntui(:

    Hip hei Jenni, minulle tuli samanlaista palautetta sävelistä ja kyllä sitä sitten miettii kun on oma vuoro laulaa. Tiedän siis tunteen. Minusta tärkeintä on kuitenkin se, että jokainen yrittää tehdä parhaansa ja ylittää itsensä, jonka jälkeen voi pyrkiä vielä vaan ylöspäin(;

    -Venla

    VastaaPoista