tiistai 12. marraskuuta 2013

Kultakutri ja kolme karhua, lavasteet ja nuket

Kun Kultakutri ja kolme karhua esitys loppui, jäimme vielä keskustelemaan teatterin lavastajan kanssa. Hän kertoi meille joitakin faktoja teatterista. Esimerkiksi käsinukke ei saa ”kuolla” lavalla. Jos nukke jätetään nukkumaan lavalle, nukettajan pitää huolehtia, että nukke hengittää. Nukettajan pitää siis elävöittää nukkea jatkuvasti. Jos nukke menee esimerkiksi nukkumaan, se asetetaan sänkyyn niin, ettei katsoja näe sitä. Huomasimme myös, että nuken juokseminen ei ole vain nuken siirtämistä nopeasti paikasta toiseen. Nuken jalat on nimittäin tehty niin, että toista jalkaa liikuttamalla toinen jalka seuraa perässä. Eleiden ja liikkeen avulla nukke näyttää juoksevan. Yksi näyttelija pystyy myös nukettamaan monta nukkea yhtä aikaa, mutta silloin on tärkeää muistaa, että jokaisella nukella on omat ännet ja eleet. Esimerkiksi kolmessa pukissa yksi näyttelijä on nukettanut kolme hahmoa yhtä aikaa. Kolmessa pukissa näyttelijä oli nukettanut kaksi pukkia molemmissa käsissä ja päätä käänteässään hän oli esittänyt myös pelottavaa peikkoa.

Nukketeatterissa on käytetty paljon erilaisia apuvälineitä ja lavasteita. Esimerkiksi magneetti on hyvä apuväline, jos nuken pitää vaikka tarttua johonkin esineeseen. Tarranauhaakin voi käyttää, mutta siitä lähtee ikävä ääni, eikä ole siinä suhteessa yhtä hyvä kuin magneetti. Ovina ja siltoina oltiin käytetty yksinkertaisia lankun pätkiä. Näyttelijät pystyivät vaihtamaan lavasteiden paikkaa ja merkitystä kierähtämällä ympäri ja asettelemalla lavasteet paikalleen (esim. ulko-ovi muuttui sisäoveksi). Helppokäyttöisten lavasteiden ansiosta myös metsä muuttui nopeasti karhujen kodiksi, kun pöydän alta nostettiin kansi, johon pöydät ja tuolit oltiin liimattu.


Lavasteiden esittelyn jälkeen menimme alakerran aulaan katselemaan erilaisia käsinukkeja. Saimme huomata, että käsinukkeja on eri näköisiä ja kokoisia. Käsinukeissa voi käyttää paljon erilaisia kierrätysvälineitä ja helppoja materiaaleja, kuten ekovillaa ja kankaita. Käsinukeissa on myös erilaisia käsittelytapoja. Esimerkiksi joillakin käsinukeilla on tukikeppi niskassa, josta nukettaja pitää nukkea kiinni. Jotkut nuket roikkuvat siimojen varassa, ja nukettaja elävöittää nukkea siimojen kautta. Joitkut nuket ja hahmot voivat olla ihan vaan leluja, joita liikutellaan käsin.


Kultakutri ja kolme karhua -esityksen lavasteet. Kultakutri on "kuolleena" äiti -karhun vieressä. Kuvan alalaidassa näkyy karhujen koti. 

  Kierrätysvälineistä tehty pukki (Kolme pukkia esityksestä). Kun pukkia kävelytti, siitä lähti hauskasti lehmän kellon ääniä.
Tuan ensimäinen käsinukke. Tässä nukessa tukikeppi on nuken haarojen välissä. Käsiä ja jalkoja pitää kuitenkin liikutella erikseen.

- Jenni 

1 kommentti:

  1. Itse innostuin nukeista kovasti. Ehkä tästä tulisi joskus minulle harrastus? ;)

    -Jenny

    VastaaPoista